Daniel Kettner

Jak na předsevzetí, aby byl rok 2014 přelomový

8. 01. 2014 20:15:54
Tak je to tu zase - nové začátky, nové naděje a nová předsevzetí. Také si dáváte předsevzetí? Na hlavní stránce serveru jsem se v zajímavém článku dočetl, že svá předsevzetí nedodrží až 90% lidí, kteří si je dají. Patříte mezi ně? A chcete to změnit? Vzhledem k tomu, že nový rok začal již před týdnem, je pravda, že možná u některých přicházím s křížkem po funuse. Na druhou stranu, proč čekat na předsevzetí, dobré změny můžete udělat hned!

Nejprve se zkuste zamyslet, jaký důvod k danému předsevzetí máte. Položte si jednoduchou otázku, „Proč?“ Proč si dáváte právě toto předsevzetí? Co vám to přinese? Zkuste přemýšlet v těch nejširších souvislostech. Představte si vše, co se pro vás změní, pokud dané předsevzetí dodržíte a k čemu všemu jeho dodržení povede. Přehrávejte si v hlavě příběh, kde se již konkrétně děje výsledek vašeho dosaženého předsevzetí.

Jaký je to pocit? Utvrdili jste se v tom, že to je něco, čeho chcete skutečně dosáhnout? A teď si zkuste představit, co vám dodržování daného předsevzetí vezme. Nemusíte tak detailně, ale je dobré si ujasnit již teď, že to nebude jen tak. Stále máte chuť si dané předsevzetí dát?

Pokud ano, perfektní. Jste na dobré cestě. Pokud však chcete předsevzetí dodržet, je nutné k němu přistupovat jako ke zcela regulérnímu cíli. Na toto však pozor, protože ačkoliv si cíle dává mnoho lidí, většinou se nejedná o cíle, ale o pouhé sny. Abychom něco mohli považovat za cíl, je důležité, aby splňoval minimálně parametry SMART. To znamená, že cíl musí být:

- Specifický

- Měřitelný

- Dosažitelný

- Relevantní

- Termínovaný

Pro hnidopichy poznamenávám, že slov tvořících tento akronym existuje velké množství, tudíž správně je více variant a já předkládám pouze jednu z nich.

Sami nyní vidíte, že pokud chcete mít opravdu funkční předsevzetí, musíte si jej určit do nejmenšího detailu. Relativně častým předsevzetím je „chtěl bych zhubnout“. Pominu-li již samotnou formulaci, která nevybízí k aktivitě, z takto daného předsevzetí vůbec nic nevyplývá.

Vzhledem k tomu, že jsem si podobné předsevzetí tento rok dal také, uvedu jak má vypadat, abych jej měl celou dobu pod kontrolou a jasně věděl, zda jej (s)plním či nikoliv:

Do 1.7.2014 budu mít obvod paže minimálně 42cm a k tomu kolem 10% podkožního tuku.

V současné době jsem tomu sice na hony vzdálen, ale toto sdělení naplňuje všechny potřebné parametry.

Čímž se dostáváme ke složitosti nebo náročnosti daného předsevzetí. Psychologie říká, že sebevědomí lidé, kteří si jsou vědomi svých kvalit a schopností, si volí úkoly střední složitosti. Je to z toho důvodu, že středně složitý úkol již člověka zaměstná a je i vysoká pravděpodobnost, že se jej podaří splnit. U předsevzetí však jednoznačně doporučuji si volit úkoly složité!

Proč, to se můžete dočíst v jednom z článků na Technetu, ať je nevykrádám. Všimněte si však, že i ty „ulítlé“ cíle se často mají tendence plnit, když jim dostatečně věříte a jdete si za nimi.

Poslední věc, kterou dnešní článek uzavřu je, berte v potaz, že některé cíle jsou až vyústěním dlouhodobého procesu. Pokud se něco dosud bez vašeho přičinění nezměnilo, proč by nyní najednou mělo? Samo se nic neudělá. Takže pokud se například dlouhodobě snažíte zbohatnout/zhubnout/cokoliv a stále nic, spíše než si znovu dávat stejné předsevzetí, věnujte úsilí analýze a zjistěte, co děláte špatně.

Autor: Daniel Kettner | karma: 7.68 | přečteno: 255 ×
Poslední články autora